Het is een geweldig lied, het lied “God maakt vrij”. Het zingt ook zo lekker mee. Ik dacht erover na: waar maakt God ons eigenlijk van vrij en hoe maakt Hij ons vrij? Waar wil je vrij van zijn? Het zijn vragen die we ons kunnen stellen. Vrijheid heb je eigenlijk alleen nodig als je gevangen bent. Als je slaaf bent, ben je niet vrij. Dat is voor iedereen vanzelfsprekend. Maar denk er eens over na: ben je vrij als je continu opnieuw naar het kruis moet gaan om om vergeving van zonden te vragen? Blijven zondigen is in ieder geval geen echte vrijheid.

Jezus is gekomen om ons te bevrijden van de slavernij van zonde.

Stel je een boom voor, die vruchten geeft. De eigenaar van de boom ziet dat de vruchten slecht zijn en haalt ze eraf om ze weg te gooien. Vervolgens groeien er weer vruchten aan, maar alweer zijn ze slecht en de eigenaar plukt ze er weer af. Dit gebeurt steeds weer en tot slot ziet hij in dat er geen verbetering komt door de slechte vruchten er steeds af te halen. De boom is dezelfde gebleven, waardoor de boom steeds opnieuw slechte vruchten produceert.

Er zit niets anders op dan de boom met wortel en al uit de grond te halen en er een nieuwe boom te planten. Een nieuwe, gezonde boom die goede vruchten voort zal brengen.

Wat heeft Jezus Christus met Zijn offer gebracht?

“Want Hem die geen zonde gekend heeft, heeft Hij voor ons tot zonde gemaakt, opdat wij zouden worden gerechtigheid van God in Hem” (2 Kor.5:21)

“De volgende dag zag Johannes Jezus naar zich toe komen en hij zei: Zie het Lam van God, dat de zonde van de wereld wegneemt!” (Joh.1:29)

Door Zichzelf eenmaal te offeren op Golgotha, heeft Hij de zonde van de wereld weggenomen en teniet gedaan (zie ook Hebr.9:26). Hij heeft de oude boom, de oude Adam met zijn zondige natuur, laten kruisigen. Niet alleen slechte vruchten, maar met wortel en al is de oude boom vernietigd en gedood.

Romeinen 6:5-11

“Want als wij met Hem één plant zijn geworden, gelijkgemaakt aan Hem in Zijn dood, dan zullen wij ook aan Hem gelijk zijn in Zijn opstanding.

Dit weten wij toch, dat onze oude mens met Hem gekruisigd is, opdat het lichaam van de zonde tenietgedaan zou worden en wij niet meer als slaaf de zonden zouden dienen. Want wie gestorven is, is rechtens vrij van de zonde. 

Als wij nu met Christus gestorven zijn, geloven wij dat wij ook met Hem zullen leven. […] Want wat Zij sterven betreft, is Hij voor eens en altijd voor de zonde gestorven, en wat Zijn leven betreft, leeft Hij voor God.

Zo dient ook u uzelf te rekenen als dood voor de zonde, maar levend voor God in Christus Jezus, onze Heere.”

De oude boom die met wortel en al uit de grond is gehaald, ziet er tijdelijk nog groen uit en er zitten nog vruchten aan. Na verloop van tijd verdort de boom en de vruchten ook. De boom was al dood gegaan toen hij uit de grond getrokken werd en geen water meer kreeg. Toch ziet zo’n boom er tijdelijk nog levend uit. Zo is onze oude “boom”, de oude natuur, wel gestorven door het geloof, maar als er nog oude vruchten in ons leven te zien zijn, rekenen we onszelf dood voor de zonde. De oude boom is er immers niet meer, die is met wortel en al uit de grond gehaald. Zo groeit de nieuwe plant in ons en komen de vruchten. We zijn heilig door Christus die in ons geplant is, en worden geheiligd doordat de nieuwe plant groeit.

Om op de vrijheid terug te komen: Als de oude natuur, de oude boom, met wortel en al eruit is gehaald, dan ben je bevrijd, dat is een feit! Door Jezus’ overwinning over de dood, zijn wij bevrijd! Alleen als je met Jezus sterft voor de zonde, dan komen de vruchten voor de gerechtigheid. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *