Want Hij is onze vrede! (Ef. 2:14)
Vrede laat Ik u, Mijn vrede geef ik u; niet zoals de wereld die geeft, geef Ik die u. (Joh. 14:27)

Wat is vrede? Hoe kun je vrede krijgen? Hoe zit het precies met vrede in de wereld? Wat zegt de Bijbel hierover? In Nepal zijn er bijvoorbeeld Monniken in een klooster. Ze kennen God niet maar ze maken een vredige indruk. Tussen Nederland en Duitsland is er nu vrede. In onze buurt gaan de mensen in vrede met elkaar om. Maar is dat de vrede die de Bijbel bedoelt?

Niet zoals de wereld die geeft, geef Ik die u. De vrede die Christus geeft is anders dan de vrede die de wereld geeft. De vrede van Christus heeft een andere basis en oorsprong. Sterker nog: er is geen enkel verband tussen de vrede die je in de wereld vind en de vrede die van boven komt. Het zijn twee totaal verschillende soorten van vrede die op geen enkele wijze met elkaar verbonden zijn.

Hoe komt het dat de vrede van Christus zo anders is dan de vrede die je om je heen ziet in de wereld?
Paulus schrijft:
Maar dit zeg ik broeders, dat de tijd beperkt is. Laten zij die vrouwen hebben voortaan zijn alsof ze die niet hebben, en zij die huilen, alsof zij niet huilen, en zij die blij zijn, alsof zij niet blij zijn en zij die kopen alsof zij niet bezitten, en zij die van deze wereld gebruik maken, alsof zij die niet gebruiken. Immers, de gedaante van deze wereld gaat voorbij. (1 Kor 7: 29-31)

Op een andere plek zegt Christus: Ik ben niet van deze wereld. De grond van de andere vrede is dit: zij die bij Christus horen hebben voor zichzelf niets meer te zoeken in deze wereld. Ze zijn van een totaal andere werkelijkheid. Deze wereld heeft hen niets meer te bieden. Ze zijn met hun hart niet meer gehecht aan het aardse. Ze zijn vrij van het aardse en gericht op het hemelse.

Alleen als je deze wereld verlaat door met Christus te sterven op Golgotha, alleen dan kun je die totaal andere vrede grijpen en ontvangen. Sterven voor deze wereld. Als je hart niet meer in deze wereld is – alleen dan ben je volledig in vrede. Ondanks datgene wat er om je heen gebeurt.

Werkelijke vrede is dat je niet meer gehecht bent of verbonden bent aan deze wereld. Dat is het werkelijk vrij zijn. Alles wat deze wereld te bieden heeft, het trekt je dan niet meer. Alleen zo kun je vrede hebben. Want Hij is onze vrede!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *